Autor: Ștefan Cula
Siemens NX 2306, lansat în iunie 2023, include în NX CAD funcții noi, extensii și îmbunătățiri, printre care optimizări ale aplicației Sketch, selecție avansată a feature-urile dintr-un model, metode de evidențiere a diferențelor dintre revizii ale unui model.
Ce este nou în NX 2306 (iunie 2023) | NX CAD de la Siemens?
În decembrie 2022, Siemens introducea în NX CAD 2212 (vezi aici Ce este nou în NX 2212 (decembrie 2022 | NX CAD) îmbunătățiri legate de modul de manipulare a pattern-urilor cu opțiunea Relation Finding Scope, definiri de constrângeri la distanță, optimizări ale modului de generare a curbelor Spline, notificări mai clare pentru generarea suprafețelor cu Studio Surface și flexibilitate mai mare asupra generării și modificării suprafețelor complexe folosind comenzile Draw Shape și N-Sided Surface. De asemenea, au fost aduse îmbunătățiri și la nivelul de analiză a continuității suprafețelor în comanda Surface Continuity.
Siemens NX 2306 oferă îmbunătățiri legate de modul de creare și editare a schițelor, modalități noi de selecție ce permit o eficientizare a procesului de modelare, opțiuni avansate pentru modelarea suprafețelor cu Match Edge, Bridge Surface și Analysis Objects și feedback vizual pentru schițele supra-cotate și HD3D Compare Body. De asemenea, aduce modificări importante și la nivelul de elemente PMI prin reprezentări mai clare și moduri noi pentru definirea ansamblurilor de structuri de bare.
Ce aduce nou NX 2306 în NX CAD
NX CAD 2312 introduce o serie de îmbunătățiri și funcționalități noi care sporesc eficiența și flexibilitatea proceselor de modelare.
- Selection Program: metode mai rapide, ce o oferă o precizie mai bună pentru selecția obiectelor de interes, atât după formă, cât și după volum, reguli de intersecție, tipuri de corpuri și relații geometrice.
- Evidențierea supra-definirilor în Sketch: obiectele implicate sunt evidențiate cu roșu, atât la deschiderea schiței, cât și în timpul efectuării modificărilor, dacă opțiunea Show Movable este activată.
- Compararea corpurilor: opțiunea Save Analysis Object permite salvarea obiectului de analiză pentru o eventuală revizie, iar activarea opțiunii Update Analysis Object Automatically asigură actualizarea automată a obiectului de analiză în cazul modificării corpului original.
- Accesibilitate a constrângerilor din ansamblu: constrângerile din ansamblu au fost acum mutate din vechea fereastră de dialog, fiind acum disponibile direct pe Ribbon Bar, în grupul de comenzi Position.
- Crearea plăcilor în aplicația Structural Designer: comanda permite acum închiderea zonelor transversale deschise între elementele structurale și crearea plăcilor pe orice față sau plan.
Aceste îmbunătățiri sunt doar câteva dintre cele mai importante noutăți ale NX CAD 2306 față de versiunea NX 2212, fiecare contribuind la o eficientizare a procesului de modelare.
:: Interfața grafică ::
► Selecție mai eficientă a obiectelor
Comanda Selection Program primește o îmbunătățire majoră, oferind metode noi și rapide pentru a alege precis obiecte (fețe, muchii, corpuri). Acum, în NX 2306, poți selecta obiecte în funcție de volum (interior/exterior), poți defini reguli de intersecție ale reperelor, curbelor și suprafețelor, poți filtra obiecte după tipul corpului sau feței (solid, plan, cilindru etc.) sau chiar găsi fețe pe baza unor relații geometrice (paralelism, perpendicularitate etc.).
Selecția găurilor de o anumită dimensiune se poate realiza acum direct, făra artificii de selectare. Această funcționalitate este foarte utilă și solicitată mai ales de utilizatorii NX CAM.
► Integrarea Teamcenter în Ribbon Bar
Tab-ul Teamcenter din NX 2306 a fost extins pentru a include cele mai frecvent utilizate comenzi, facilitând astfel accesul rapid la funcțiile esențiale. Acum, poți găsi și folosi comenzile uzuale cu ușurință, datorită noilor grupuri adăugate în bara de instrumente a filei Teamcenter. Printre acestea se numără grupurile: Update, Open, Check-In, Check-Out, Active Workspace, Import, Export, Clone, și Help About.
► Selecția mai ușoară a obiectelor cu QuickPick și Select Related Objects
Lista QuickPick include în versiunea NX 2306 și feature-uri din istoricul de modelare.
Atunci când ți cursorul peste un obiect în fereastra grafică, obiectele principale din raza de selecție a cursorului își schimbă culoarea într-una de preselecție, iar după un moment cursorul se transformă în cursor QuickPick. În acel moment click stânga deschide lista QuickPick, afișând toate obiectele selectabile din apropiere. Această listă include acum și comenzile folosite la modelare (feature-uri).
Având un obiect selectat (față, muchie, solid) în fereastra grafică, comanda Select Related Objects din bara de instrumente rapidă va afișa o lista obiectelor conectate.
Listele cuprind acum și feature-uri ascunse în fereastra grafică. Acestea sunt identificate prin numele feature-ului, urmat de cuvântul „Original”. Această îmbunătățire facilitează identificarea și selectarea feature-ului sursă.
:: Sketch ::
► Schițele vechi pot fi editate fără a mai schimba interfața de editare
Editarea schițelor realizate în vechea interfață Sketch (până la NX 1926) permitea doar editarea parametrică a dimensiunilor, provocând astfel probleme dacă modificările urmau să fie mari. Soluția de până acum consta în schimbarea tipului de solver a schițelor din setările programului (necesitând și un restart).
NX 2306 elimină această problemă, permițând editarea schițelor direct cu solver-ul în care a fost creată schița. De asemenea, oferă și posibilitatea migrării schiței la noul solver prin comanda Renew Feature.
► Dimensiunile și constrângerile supra-definite sunt mai vizibile
Pentru a te ajuta să analizezi mai bine supra-definirea dimensiunilor sau a constrângerilor, NX evidențiază , colorând cu roșu, obiectele implicate atât când deschizi schița, dar și pe măsură ce faci modificări. Opțiunea Show Movable trebuie activată pentru ca evidențierea să se realizeze.
În exemplul din imaginea de mai sus, schița evidențiază supra-definirea unor dimensiuni liniare adăugate ce intră în conflict cu relația Pattern, definită pentru multiplicarea cercurilor.
► Crearea dreptunghiurilor cu punct central
Dreptunghiurile create cu opțiunea From Center includ acum un punct de centru asociat, plasat pe o linie diagonală de referință. Punctul de centru poate fi folosit pentru a dimensiona dreptunghiul sau pentru a-i schimba poziția în schiță.
►Polii curbelor de tip Spline pot fi vizualizați mai ușor în schițe
Pentru curbele spline pe care le creezi într-o schiță, poți acum să afișezi și să ascunzi mai ușor polii pentru a obține un control mai bun asupra curbelor, direct din meniul Analysis → Show Poles.
► Reatașarea mai ușoară a schițelor
Noua actualizare a comenzii Reattach Sketch permite reatașarea schițelor la un nou plan fără a fi necesară intrarea în Sketch Task Environment. Această funcționalitate este disponibilă momentan doar pentru schițele noi, nu și pentru cele specifice versiunilor mai vechi de NX (până la NX 1953).
Comanda de reatașare se regăsește atât din Part Navigator → Click Dreapta pe sketch → Reattach Sketch, cât și din fereastra grafică, selectând sketch-ul dorit și parcurgând aceleași comenzi.
► Integrarea liniilor de referință în comanda Mirror Curve
Când folosești comanda Mirror Curve într-un Sketch, poți acum să selectezi opțiunile Convert Input Curves to Reference sau Create Reference Geometry, pentru a converti curbele de intrare sau ieșire în referințe.
► Afișarea constrângerilor de tip Fillet
Când selectezi o curbă de tip Fillet într-un Sketch, NX 2306 va afișa constrângerile de tangență ale acesteia la segmentele asociate. Inițializarea Mechanism Mode va transforma aceste constrângeri în relații persistente la fiecare capăt.
► Extinderea funcționalității comenzii Ignore Relations
Folosind comanda Ignore Relations într-un Sketch poți selecta acum liniile și curbele, iar NX 2306 va căuta automat constrângerile asociate, făcând astfel mai ușoară gestionarea acestora și mărind astfel eficiența cu care este utilizată comanda.
Comanda Ignore Relations
:: Modeling ::
► Crearea găurilor prin mai multe corpuri cu o singură comandă
Uneori, s-ar putea să ai nevoie să creezi o gaură ce trece prin mai multe corpuri în cadrul unei piese. De exemplu, ai putea avea un model 3D format din mai multe corpuri. În acest caz, poți folosi secțiunea Select Body din cadrul grupului Boolean în cadrul comenzii Hole pentru a alege prin ce corpuri trece gaura.
Pentru a folosi această funcție, selectează comanda Hole din meniul Home și alege tipul de gaură pe care dorești să-l creezi (simplu, conic, înfundat, străpuns, etc.). Apoi, în cadrul opțiunii Boolean, apasă pe Select Body și selectează corpurile prin care vrei să treacă gaura. Apoi poți specifica poziția, direcția, dimensiunea și adâncimea orificiului ca de obicei.
► Compararea corpurilor este mai eficientă
Poți crea un obiect de analiză în HD3D Tools navigator → Analysis Results atunci când compari două corpuri solide sau convergente. Compararea corpurilor este utilă pentru o varietate de sarcini, atât pentru verificarea modificărilor, dar și pentru analiza unui design alternativ (cum afectează diferențele proprietăților fizice ale corpurilor).
Pentru a realiza acest lucru, bifează caseta de selectare Save Analysis Object comanda Compare Body. De asemenea, poți bifa Update Analysis Object Automatically pentru a actualiza automat obiectul de analiză dacă originalul este modificat.
► Îmbunătățirea vizualizării suprafețelor cusute
Folosind comanda Sew, pentru suprafețe, poți afișa acum temporar sau continuu limitele acestora, putând modifica și grosimea sau culoarea limitelor. Opțiunea Optimize Faces va încerca să conecteze suprafețele de aceeași formă (cu aceeași definiție matematică internă), unde este posibil.
Alegând Boundry Display → Persistent, NX 2306, creează un Sheet Boundary Analysis, ce poate fi modificat, afișat sau ascuns.
► Selectarea corpurilor dintr-un alt Design Group
Folosind comenzile booleene precum Unite, Subtract, Intersect și Trim Body, poți acum să alegi corpuri ce se află în afara Design Group-ului activ. Când selectezi un corp care este în afara grupului activ, NX creează o copie a acestuia în grupul activ de proiectare. Copia pe care NX o creează automat este de tipul Extracted Body cu opțiunea Associative activată.
► Suport extins pentru repararea suprafețelor
Poți repara mai rapid modelele 3D importate cu ajutorul comenzii Match Edge care oferă acum suport extins pentru mai multe tipuri de muchii tăiate. Comanda Match Edge repară golurile dintre suprafețe, înlocuind muchia unei suprafețe cu muchia selectată a unei suprafețe adiacente.
Anterior, se puteau selecta doar muchiile de tipul Curve on Surface. Acum, sunt acceptate și tipurile Project Curve, Isoparametric Curve, Section Curve, și Offset Curve on Face.
► Flexibilitate sporită la crearea suprafețelor de legătura
Comanda Bridge Surface nu mai este limitata la utilizarea muchiilor suprafețelor existente, fiind posibilă selecția oricăror curbe pentru generarea suprafețelor de legătura.
► Îmbunătățiri ale comenzii Studio Spline
Studio Spline a fost îmbunătățită cu noi funcționalități de repoziționare a punctelor unui spline. Folosind opțiunea Project to Geometry poți muta punctele într-un mod automat la cel mai apropiat punct de pe o curbă adiacentă, creând astfel conexiuni mai line.
► Noi modalități de a specifica raza de racordare între suprafețe
Folosind opțiunea Relative to Center Radius din categoria Tangent Line poți specifica raza de racordare relativă la raza de racordare mediană.
Pentru a activa această opțiune, trebuie să activezi funcția din File → Utilities → Early Access Feature → Enable Relative Tangent Line in AFB.
:: Assembly ::
► Simplificarea denumirii interfețelor de produs
Acum poți folosi noile setări din NX pentru a alege dacă vrei să folosești numele obiectelor sau numele caracteristicilor ca nume implicit atunci când creezi interfețe de produs pentru schițe și componente.
Anterior, NX folosea doar numele obiectelor ca nume implicit pentru interfețele de produs ale schițelor și componentelor. Interfețele de produs pentru alte tipuri de obiecte puteau folosi numele caracteristicilor, care sunt mai ușor de redenumit. Acum, procesul de denumire a interfețelor de produs pentru schițe și componente este mai consistent cu cel al altor tipuri de obiecte.
► Accesibilitate îmbunătățită a constrângerilor din ansambluri
Pentru a facilita accesul la constrângeri, acestea au fost extrase din vechea fereastra de dialog Assembly Constraints, fiind disponibile acum direct pe Ribbon Bar în grupul de comenzi Position. Mai mult, se pot manipula piesele din ansamblu astfel încât să fie evitate suprapunerile dintre componente.
:: PMI & Drafting ::
► Redimensionare automată a simbolurilor pentru Baloane și Ținte de Datum
Simbolurile de baloane și ținte de datum în NX se redimensionează acum automat pentru a se adapta la dimensiunea textului conținut în ele. Pentru tipurile de adnotații Balloon și Datum Target, a fost adăugată o nouă opțiune numită Automatic Symbol Size în setările de preferințe ale utilizatorului.
► Suport extins pentru conversia obiectelor PMI importate
Comanda Convert PMI din NX a fost îmbunătățită pentru a suporta un număr mai mare de obiecte PMI (Product and Manufacturing Information) importate, care pot fi convertite în obiecte PMI complet funcționale în NX. Acum, poți converti marcajele centrale, liniile de simetrie, liniile de simetrie pentru cercuri de șuruburi, simbolurile de balon, simbolurile de țintă de datum cu linie de conducere completă și simbolurile de sudură cu linii ID centrate.
► Afișarea paralelă la ecran a obiectelor PMI
În NX, poți acum orienta cadrele de control a caracteristicilor, notele încorporate cu cadre de control și notele cu mai mulți lideri, astfel încât să fie paralele cu ecranul, și să le blochezi pozițiile și dimensiunile. Această nouă funcționalitate se aplică pentru cadrele de control a caracteristicilor cu tipuri de lider Simple, All-Around sau All-Over, precum și pentru cadrele de control grupate. Orientarea acestora rămâne blocată, astfel încât să fie paralelă cu ecranul chiar și atunci când rotești, panoramezi sau modifici scara vederii.
:: Reuse Library ::
► Îmbunătățiri pentru configurarea ansamblurilor de șuruburi și bolțuri
În NX, acum poți defini lungimea minimă extinsă pentru o familie de șuruburi sau bolțuri într-un ansamblu de elemente de fixare. Detaliile configurațiilor acestor ansambluri pot fi vizualizate în Reuse Library, oferindu-ți un control mai mare asupra caracteristicilor componentelor utilizate.
Când configurezi un ansamblu de elemente de fixare, poți folosi noul nod Minimum Screw Extended Length pentru a crea o regulă care să stabilească lungimea minimă a bolțului sau șurubului extins. De exemplu, această regulă poate fi setată la THREAD_PITCH*2. Poți crea această regulă folosind dialogul Fastener Assembly sau Configure Fastener Assembly.
► Îmbunătățiri la crearea / editarea fișierelor KRX
Fereastra de dialog pentru crearea/editarea fișierelor KRX oferă acum mai multă flexibilitate în configurarea ferestrei de dialog Add Reusable Component. Noile opțiuni permit personalizarea mai detaliată a modului în care sunt afișate și gestionate componentele reutilizabile bazate pe foi de calcul.
În cadrul noii ferestre de dialog, Create / Edit KRX file, poți acum combina lista de parametri din grupurile Primary Parameters și Details sub un singur grup numit Parameters. Activând caseta de selectare Combine Primary Parameters and Details, vei putea adăuga componente reutilizabile în ansamblu, vizualizând astfel un grup de parametri combinat. Pentru fiecare parametru din acest grup, ai opțiunea de a selecta o valoare dintr-o listă prestabilită sau de a introduce o valoare personalizată.
:: Structure Designer ::
► Adăugarea și configurarea plăcilor în ansambluri de structuri
Comanda Plate permite acum închiderea zonelor transversale deschise între membrii structurali, precum și crearea plăcilor pentru orice față sau plan care nu include elemente structurale. Poți adăuga plăci selectând o față sau un plan ca față de referință pentru placă sau definind curbele, fețele sau planurile ca limite ale plăcii. În cadrul acestei comenzi, ai opțiunea de a specifica grosimea, materialul și direcția de extrudare a plăcii, având posibilitatea de a crea una sau mai multe plăci simultan.
► Moștenirea parametrilor de bază de la elemente existente
Noua opțiune Stock Object din grupul Inherit Stock îți permite să simplifici selecția materialului din care este alcătuit elementul structural prin moștenirea parametrilor de material de la un element structural existent.
Acest proces îți permite să copiezi parametrii de material ai unui membru deja creat și să îi aplici automat la noul membru structural, economisind timp și asigurând consistență în configurarea structurilor.
► Organizare mai bună a elementelor structurale în Assembly Navigator
În proiectele noi de structuri, membrii structurii sunt acum organizați într-un nou subansamblu numit Design în cadrul ansamblului de structură din Assembly Navigator. Când creezi un nou proiect cu elemente de structură standardizate, opțiunea Design Name din dialogul New Structure îți permite să introduci un nume specific pentru design-ul de subansamblu.
Download Siemens NX 2306
Poți descărca noua versiune de NX direct de pe portalul pentru suport clienți Siemens:
Support Center > NX > Download > NX 2306.
Aici vei găsi inclusiv ultimele update-uri majore (Maintenance Service Pack - MSP) și eventuale update-uri minore (hotfixuri).
Pentru acces, vei avea nevoie de un cont. Dacă nu ai deja cont pe portalul Support Center de la Siemens, poți să creezi ușor un cont folosind instrucțiunile din ghidul Cum să creezi un cont la Siemens Support Center.
Instalare NX 2306 și actualizare fișier de licență
Asigură-te că ai descărcat kitul de instalare NX și ai la îndemână fișierul nou de licență (cel pentru versiunea NX 2212 nu va funcționa).
Va fi nevoie să actualizezi serviciul de licențiere Siemens License Server sau să îl instalezi dacă nu era deja instalat. Urmează Ghid pas cu pas pentru instalarea Siemens License Server sau Ghid pas cu pas pentru actualizarea fișierului de licență Siemens.
Pentru instalarea sau update-ul NX, poți parcurge ghidul Ghid pas cu pas pentru instalarea Siemens NX.
Te-ar mai putea interesa
- Blogul Digital Twin - Ce este nou în NX 2306 (iunie 2023) | NX CAM
- Blogul Siemens - What’s new in NX | June 2023 | Core Design
- Documentația oficială Siemens (doar cu cont) -
Support Center > NX > Documentation > What's new in NX 2306