Ce este nou în NX 2312 (decembrie 2023) | NX CAD

Ce este nou în NX 2312 (decembrie 2023) | NX CAD


16 minute de citit

Autor: Ștefan Cula

Siemens NX 2312, lansat în decembrie 2023, include în NX CAD funcții noi, extensii și îmbunătățiri, printre care îmbunătățiri ale aplicației Sketch, ale modului de personalizare a interfețelor și organizare a acestora, a comenzilor de modelare, a suprafețelor și al curbelor.

Ce este nou în NX 2312 (decembrie 2023) | NX CAD de la Siemens?

În iunie 2023, Siemens introducea în NX 2306 CAD (vezi aici Ce este nou în NX 2306 (iunie 2023) | NX CAD) mai multe îmbunătățiri. 

Pe partea de 2D, propunea o integrare mai bună a solver-ului vechi pentru Sketch-uri, cu moduri de a crea și modifica schițe mult mai rapid, folosind comenzi precum Rectangle From Center pentru a crea dreptunghiuri cu punct de centru asociat, Show Movable pentru a afișa mai ușor curbele supraconstrânse, opțiunile Create Reference Geometry și Convert Input Curves to Reference pentru a converti curbele de intrare sau ieșire în referințe.

Pentru partea 3D, propunea moduri mai eficiente de a compara modificările dintre reviziile unui reper, folosind comanda Compare Body, cu metode de evidențiere mai eficientă a obiecteleor și elemente de creștere a flexibilității comenzilor ce lucrează cu suprafețe complexe, precum Match Edge și Bridge Surface.

Siemens NX 2312 oferă îmbunătățiri legate de personalizarea interfeței de lucru, proiecția contururilor reperelor folosind comanda Silhouette Curve și moduri de a organiza mai bine feature-urile cu ajutorul Part Family Updates. De asemenea, mai multe comenzi au primit opțiuni noi, cum ar fi abilitatea de a copia elemente fară a păstra asociativitatea cu opțiunea Copy Non-Associative, de a vizualiza în timp real modificările aduse suprafețelor complexe la comenzile Variable Offset și Law Extension, menținerea constrângerilor la copiere prin intermediul ferestrei de dialog Resolve Constraints for Paste, afișaje mai ușor de văzut pentru elementele PMI și optimizări pentru structurile din profile standardizate cu noi opțiuni precum Apply Hole pentru elementele de îmbinare și Description pentru a adăuga o descriere structurilor.

Ce aduce nou NX 2312 în NX CAD 

NX CAD 2312 introduce o serie de îmbunătățiri și funcționalități noi care sporesc eficiența și flexibilitatea proceselor de modelare.

  • Personalizarea interfețelor de lucru: poți organiza mai eficient spațiul de lucru prin personalizarea paginilor din bara de resurse pentru a se potrivi nevoilor tale, aceste setări fiind salvate pentru sesiunile viitoare.
  • Extragerea contururilor: permite proiecția rapidă a conturului unui solid sau al unei suprafețe într-o schiță, generând siluete sub forma unor curbe asociative.
  • Notificări clare pentru operații boolene: notificările pentru operații booleene între corpuri solide multiple sunt acum mai clare, alertând utilizatorii atunci când corpurile selectate nu participă la operația booleană.
  • Copiere non-asociativă: obiectele copiate devin independente față de cele originale, fără legături care să afecteze geometria atunci când sunt efectuate modificări pe piesa originală.
  • Modificarea componentelor direct în ansamblu: folosind comanda Move din modulul Synchronous al ansamblurilor se poate modifica geometria mai multor componente, în funcție de constrângeri, în același timp.
  • Îmbunătățiri generale ale Structure Designer: noi funcționalități pentru comenzile Bolted Connection, Plate Feature, Welding Joint, Gusset Connection, oferind o flexibilitate sporită în proiectarea structurilor din profile standardizate.

Aceste îmbunătățiri sunt doar câteva dintre cele mai importante noutăți ale NX CAD 2312 față de versiunea NX 2306, fiecare contribuind la o eficientizare a procesului de modelare.

:: Interfața grafică ::

► Personalizarea interfețelor de lucru

Optimizează-ți spațiul de lucru în NX 2312 pentru a se potrivi nevoilor tale. Poți rearanja pagina din bara de resurse astfel încât să ai la îndemână cel mai des folosite ferestre, modificările realizate fiind salvate pentru următoarele sesiuni. Dacă vrei, poți trage paginile în afara barei de resurse pentru a crea ferestre sau grupuri flotante, pe care le poți plasa oriunde dorești, fie pe același monitor, fie pe un monitor secundar.

Diverse funcționalități de personalizare a interfețelor

:: Sketch ::

► Crearea curbelor de tip găuri de ansamblare cu reglaj sau canale de tip pană

În aplicația Sketch, a fost adăugată o comandă nouă Slot. Acum este posibilă utilizarea în schițe a profilului predefinit de tip slot (contur des întâlnit în cadrul reperelor ce prezintă găuri de asamblare cu reglaj sau canale de pană).

Comanda Slot

► Extragerea contururilor folosind comanda Silhouette Curve

Cu ajutorul comenzii Silhouette Curve putem copia rapid conturul unui solid sau al unei suprafețe în interiorul unei schițe. Siluetele sunt proiectate în schiță sub forma unor curbe asociative, având opțiunea de a optimiza sau modifica aceste curbe sau nu.


Comanda Silhouette Curve 

:: Modeling ::

► Notificări mai clare pentru operații booleene între corpuri solide multiple

NX 2312 notifică utilizatorii când corpurile selectate într-un ansamblu nu participă la o operație booleană. Notificarea avertizează că un anumit corp nu s-a intersectat cu corpul țintă, eroarea fiind afișată și în Part Navigator. Corpurile care nu sunt luate în considerare pentru operația booleană vor fi evidențiate cu roșu, așa cum este arătat în imaginea următoare.

Notificări în cazul operațiilor booleene

Pe lângă comanda Hole, acestă funcționalitate este acum valabilă și pentru comenzile Unite, Subtract și Intersect.

► Filete în familiile de repere

Expresiile pentru controlul filetelor sunt acum accesibile de utilizatori și pot fi folosite în tabelele pentru crearea familiilor de repere. Acestea includ standardul filetului, dimensiunea filetului și expresia pentru angajarea radială. În plus, vechile repere filetate se pot reînnoi pentru a beneficia de funcționalitatea actualizată.

Expresii pentru controlul filetelor

► Îmbunătățiri ale comenzii Part Family

Acum poți propaga modificările de la un părinte al unei familii de piese către toate instanțele existente ale copiilor într-un ansamblu deschis.

Noua comanda Part Family Update

Poți utiliza comanda Part Family Update pentru a actualiza toți membrii familiei de piese din ansamblul curent cu modificările efectuate unui părinte al unei familii de piese. Pentru a face acest lucru, în fereastra de dialog Customer Defaults, mergi la Modeling Part Families și selectează Propagate Changes from Template to Members

► Noi funcționalități ale comenzii Curve on Surface

Trasarea curbelor pe suprafețe în NX este acum mai versatilă. Poți crea linii drepte între două puncte definite pe o suprafață, oferind opțiuni pentru proiecție normală la suprafață sau pentru minimizarea lungimii. 

Opțiunea Geodesic activată

► Schimbarea modului de vizualizare a punctelor de capăt ale curbelor

În versiunea NX 2312, există posibilitatea ca utilizatorii să specifice modul de afișare sau culoarea capetelor curbelor făcând astfel mai ușoară identificarea și selecția unor puncte particulare sau determinarea intersecțiilor sau discontinuităților.

Opțiune nouă în comanda Object Display

► Scalarea proporțională a textelor

Capabilități noi au fost adăugate și pentru crearea sau editarea mai rapidă a curbelor ce alcătuiesc un text. Scalarea textelor acum se poate face mai ușor prin adăugarea opțiunii Lock Aspect Ratio (în cadrul comenzii Text), ceea ce determină o scalare proporțională în ambele direcții când este activă.

Opțiunea Lock Aspect Ratio în comanda Text

► Îmbunătățiri în selecția suprafețelor pentru comanda Sew

Selectarea muchiilor pentru comanda Sew este acum mai simplă și mai precisă. Poți alege cu ușurință tipul de corpuri pe care dorești să le coși, inclusiv corpuri individuale, create din operații sau grupate. NX 2312 te ajută să alegi muchiile corecte prin evidențierea tangenței (când două muchii se întâlnesc perfect), asigurând o coasere fără probleme. În plus, poți păstra atât suprafețele țintă, cât și pe cele folosite pentru coasere. 

Comanda Sew

► Opțiuni noi în cadrul comenzilor Studio Surface, Bridge Surface și Through Curves

Îmbunătățirea calității curbelor și implicit a suprafețelor obținute continuă cu adăugarea noii opțiuni, Adjacent Edge referitoare la direcțiile de curgere și alinierea curbelor, opțiune disponibilă pentru comenzile Studio Surface, Through Curves și Bridge Surface.

Opțiunea Adjacent Edges

► Copiere non-asocitativă a obiectelor

NX 2312 permite copierea independentă a obiectelor (corpuri, suprafețe, curbe, puncte) dintr-o anumită componentă în alta. Selectează obiectele dorite și folosește comanda Copy Non-Associative, astfel obiectele copiate devin independente de cele originale (fără legături), iar la inserarea în altă piesă geometria existentă nu va fi afectată de modificările aduse ulterior.

Copiere Non-Asociativă 

► Actualizare dinamică pentru Variable Offset și Law Extension

Prin activarea actualizării dinamice, în cadrul editării comenzilor Variable Offset și Law Extension, se pot vizualiza în timp real modificările de geometrie.

Actualizare dinamică a geometriei

► Construcția de puncte în cadrul ansamblelor încărcate minimal

De multe ori, lucrul cu ansambluri mari poate fi greoi deoarece în funcție de complexitatea reperelor, a numărului acestora sau a relațiilor definite, resursele de procesare necesare ajung să fie foarte mari. Pentru minimizarea resurselor necesare, un ansamblu poate fi încărcat în modul Minimally load & Lightweight display. Acum există posibilitatea de a selecta și crea puncte asociate și cu geometria care provine din ansambluri încărcate în acest mod de vizualizare. Astfel putem crea schițe, curbe sau efectua măsurători, fără să încărcăm complet toate datele componentelor dintr-un ansamblu. Această funcționalitate este disponibilă în aplicațiile Assembly, Routing, Ship și Sketch și comanda Measure.

Utilizarea punctelor pentru ansamblurile încărcate minimal 

► Două feature-uri noi: Group Body și Group Edge

În versiunea NX 2312, noile comenzi Group Body și Group Edge permit realizarea unui grup de corpuri solide sau unui grup de muchii și salvarea acestora în două feature-uri specifice în arborele Part Navigator. Acestea pot fi utilizate ca și selecții predefinite în comenzile ulterioare.

Comanda Group Edges

► Noi funcționalități pentru crearea structurilor Lattice

În versiunea 2312 există un nou model de structuri de tip lattice: Unit Volume Conformal care permite realizarea unor structuri de tip lattice care se mulează pe exteriorul modelului pe rețeaua de discretizare formată din triunghiuri și apoi aproximează volumul interior cu hexaedre. Un al doilea model nou de structuri este Triangle care permite generarea unor structuri de tip lattice triunghiulare doar pe suprafețe, pe volumul interior sau pe ambele cu posibilitatea de unificare automată a structurilor. Tot în acest domeniu, structurile de tip TPMS (triply periodic minimal surfaces), pot fi generate mai rapid datorită actualizării algoritmice, astfel suprafețele obținute sunt de o calitate mai bună.

Comanda Lattice cu opțiunea Unit Volume Conformal

►Afișarea deviațiilor maxime pentru diferite tipuri de curbe

Pentru comenzile Composite Curve și 3D Offset Curve, pot fi afișate pe ecran deviațiile maxime atunci când este utilizată opțiunea Advanced Fit Curve. Mai mult, există posibilitatea ca utilizatorii să specifice modul de afișare sau culoarea marcajelor pentru capetele curbelor, făcând mai ușoară identificarea și selecția unor puncte particulare sau determinarea intersecțiilor sau discontinuităților.

Deviații maxime

► Capabilități noi de analiză a suprafețelor

Verificarea calității suprafețelor se poate face acum și mai rapid și mai ușor fiind îmbunătățită comanda Face Analysis ce permite acum utilizatorului să definească scale de culori proprii pentru diferiți parametrii precum raze, pante sau distanțe, să activeze modurile de vizualizare Zebra, necesar analizării modului în care lumina este reflectată de suprafețe.

Modul de vizualizare Zebra 

:: Assembly ::

► Menținerea constrângerilor modelelor copiate și apoi lipite

Când copiezi și lipești o componentă într-un ansamblu, NX 2312 acum suportă copierea și lipirea constrângerilor acesteia. Atunci când este cazul, se va deschide o nouă fereastră de dialog Resolve Constraints for Paste pentru a te ajuta să finalizezi definirea constrângerilor copiate, de obicei prin selectarea geometriei corespunzătoare în noua locație.

Fereastra de dialog Resolve Constraints for Paste

NX determină ce constrângeri să copieze în momentul lipirii, nu al copierii. Dacă vrei să controlezi dacă NX copiază și lipește constrângerile atunci când copiezi și lipești componente, poți folosi comanda Paste Special.

► Modificarea componentelor direct într-un ansamblu

Folosește comanda Move din modulul Synchronous al ansamblului atunci când dorești să modifici formele mai multor componente din același Assembly Context.

Comenzile Label as Modeling Component și Move

Pentru a folosi modelarea sincronă într-un ansamblu, trebuie să folosești comanda Label as Modeling Component pe cel puțin una din componentele pe care dorești să le modifici. Componentele de modelare sunt componente temporare care își pot schimba forma în contextul ansamblului atunci când folosești varianta sincronă a comenzii Move, care înlocuiește varianta obișnuită a comenzii Move Component atunci când este prezentă o componentă de modelare.

► Crearea grupurilor de Product Interface

Acum poți crea grupuri pentru interfețele de produs de tip Output. Poți selecta unul sau mai multe grupuri din fereastra de dialog Wave Geometry Linker sau Wave Interface Linker pentru a crea legături cu toate interfețele de produs din grupuri simultan.

Gruparea Product Interface

Grupurile te ajută să organizezi un număr mare de interfețe de produs Output, facilitând gestionarea și manipularea acestora.

:: PMI & Drafting ::

Gestionarea avansată a obiectelor PMI în NX cu comanda Context

Comanda Context îți permite să creezi, modifici, reutilizezi, identifici și organizezi afișarea obiectelor PMI în modelul tău pentru a se potrivi contextului necesar. De exemplu, poți crea contexte care afișează doar obiectele PMI necesare pentru un proces de fabricație (CAM) sau un proces de inspecție (CMM).

Gestionarea obiectelor PMI

În MBD Navigator sunt afișate contextele modelului pentru inspecție (CMM), fabricație (CAM) și modelare (CAD). Poți crea, edita și șterge un nod de context în MBD Navigator sau poți asocia obiecte PMI existente și vizualizări de model definite de utilizator la unul sau mai multe contexte. Este important de reținut că o vizualizare de model definită de utilizator poate fi asociată doar unui singur context.

► Îmbunătățiri ale comenzii Feature Control Frame

Săgeata specifică unui chenar cu simbol de toleranță rămâne atașată acestuia atunci când textul este poziționat înainte sau dupa simbolul Feature Control Frame, chiar dacă simbolul se poate mișca dintr-o parte în alta.

Diferențe între poziționarea sageții unui FCF

Atunci când plasezi un simbol FCF (Feature Control Frame) cu text în linie și apoi tragi de simbol, suportul rămâne atașat la cadrul simbolului FCF (Feature Control Frame). Această îmbunătățire este valabilă pentru tipurile de suport Plain, All Around și All Over.

Pentru a aplica noul comportament al suportului la simbolurile FCF existente, trebuie utilizată comanda Renew.

:: Sheet Metal ::

Crearea flanșelor cu dimensiuni variabile pe margini non-planare

În versiunea actuală de NX, comanda Variational Flange a fost îmbunătățită pentru a permite crearea flanșelor pe margini curbe, chiar și atunci când acestea includ muchii laterale ale unui cot. Acum, poți aplica flanșe pe o secvență de margini tangente non-planare, având posibilitatea de a ajusta lungimea și unghiul flanșei de-a lungul întregii secvențe de margini selectate.

Crearea flanșelor pentru coturi

În cadrul ferestrei de dialog Variational Flange ai opțiunea de a varia lungimea flanșei sau unghiul acesteia, în funcție de tipul de margine pe care o selectezi. Pentru margini coplanare, poți seta flanșa cu o lungime constantă și un unghi variabil sau, dimpotrivă, cu un unghi constant și o lungime variabilă. 

:: Structure Designer ::

► Îmbunătățiri generale ale aplicației Structure Designer

Structure Designer din NX 2312 a primit noi îmbunătățiri pentru comenzile Bolted Connection, Plate Feature, Welding Joint și Gusset Connection, precum și în Structure Designer Navigator. Acestea îți permit să efectuezi o serie de operațiuni suplimentare care sporesc flexibilitatea și eficiența în proiectarea structurii.

Opțiunea Apply Hole

Acum poți aplica o gaură printr-un element întreg de structură, nu doar prin elementul structural de conectare. De asemenea, poți utiliza noile setări implicite Fix Constraint pentru a controla crearea constrângerilor fixe de asamblare pe diferite tipuri de structuri.

Setarea implicită ce aplică Fix Constraint la toate elementele structurale

Cu ajutorul comenzii Edit Structure, poți adăuga o descriere unei structuri existente sau nou create. 

Caseta de adăugare a unei descriei pentru structură

Download Siemens NX 2312

Poți descărca noua versiune de NX direct de pe portalul pentru suport clienți Siemens:
Support Center > NX > Download >  NX 2312.

Aici vei găsi inclusiv ultimele update-uri majore (Maintenance Service Pack - MSP) și eventuale update-uri minore (hotfixuri).

Pentru acces, vei avea nevoie de un cont. Dacă nu ai deja cont pe portalul Support Center de la Siemens, poți să creezi ușor un cont folosind instrucțiunile din ghidul Cum să creezi un cont la Siemens Support Center.

Instalare NX 2312 și actualizare fișier de licență

Asigură-te că ai descărcat kitul de instalare NX și ai la îndemână fișierul nou de licență (cel pentru versiunea NX 2306 nu va funcționa).

Va fi nevoie să actualizezi serviciul de licențiere Siemens License Server sau să îl instalezi dacă nu era deja instalat. Urmează Ghid pas cu pas pentru instalarea Siemens License Server sau Ghid pas cu pas pentru actualizarea fișierului de licență Siemens.

Pentru instalarea sau update-ul NX, poți parcurge ghidul Ghid pas cu pas pentru instalarea Siemens NX.

Te-ar mai putea interesa:


Ai nevoie de ajutor la instalare? Contactează-ne!

« Înapoi la Blog